Max Ernst Museum Brühl des LVR

Tentoonstellingen & Musea
Max Ernst Museum Brühl des LVR

Permanente collectie Max Ernst: Leven en Werk – 70 jaar creaties

Wisseltentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars

Creatieve workshops in het Fantasie Labor

Het Max Ernst Museum Brühl des LVR is het enige museum dat aan het leven en werk van de in Brühl geboren internationaal vermaarde kunstenaar Max Ernst (1891-1976) wijdt. De collectie geeft een overzicht van zo'n 70 jaar werk voor de surrealist en dadaïst.

Talrijke schilderijen, tekeningen, frottages en collages dompelen bezoekers onder in de fantasierijke, surrealistische picturale werelden van de wereldburger Max Ernst en tonen de inventiviteit van de kunstenaar. Een ensemble van meer dan 70 bronzen plastieken en sculpturen, die afkomstig zijn uit zijn persoonlijke bezit, opent zijn sculpturale werk over tientallen jaren. In het hart van de permanente collectie staan ook 36 »D-paintings«, verjaardags- en liefdesgeschenken van Max Ernst aanzijn vierde vrouw, de kunstenares Dorothea Tanning.

De collectie over Max Ernst wordt regelmatig aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen van internationale hedendaagse kunstenaars. Een uitgebreid kinder- en familieprogramma met workshops in de creatieve workshop "Fantasie Labor" maken het tentoonstellings- en evenementenaanbod compleet.

Tentoonstelling "Image. Max Ernst op de foto"

30.10.2022-12.2.2023

Samen met Pablo Picasso en Andy Warhol behoort Max Ernst tot een van de meest gefotografeerde artistieke persoonlijkheden van de 20e eeuw. Hij is afgebeeld in verschillende levenssituaties en contexten. Privéfoto's, klassieke portretfoto's en geënsceneerde arrangementen met bevriende kunstenaars vertellen over zijn veelzijdige persoonlijkheid en zijn oogverblindende artistieke leven.

Het spectrum van de ongeveer 150 geselecteerde foto's, die op verschillende tijdstippen en gelegenheden zijn genomen, opent een fotografische kijk op zijn leven, die wordt gekenmerkt door de persoonlijke ervaring van tweewereldoorlogen en historische omwentelingen, door verandering van locatie en zijn deelname aan de groep dadaïsten en surrealisten, eerst in het Rijnland, vervolgens in Parijs, later in ballingschap in de VS en in Europa.

De tentoonstelling over de representatie van Max Ernst in het mediumfotografie toont de uitgebreide museumcollectie met foto's van onder anderen Berenice Abbott, Henri Cartier-Bresson, Robert Lebeck, Lee Miller, Irving Pennen Man Ray, waaronder voor het eerst een schenking van de kunstenares Dorothea Tanning, de vierde vrouw van Max Ernst.  

John Kasnetsis, Dorothea Tanning und Max Ernst, Zementplastik 'Capricorne' von Max Ernst, Arizona, 1948, Fotografie © VG Bild-Kunst, Bonn 2022

Openingstijden:

Dinsdag – Zondag: 11 – 18 uur
‘s Maandags gesloten