Von der Heydt-Museum Wuppertal

Tentoonstellingen & Musea

Brug en Blauwe Ruiter

21 november 2021 – 27 februari 2022

Ernst Ludwig Kirchner; Frauen auf der Straße, rond 1914 Von der Heydt-Museum Wuppertal

Een tentoonstelling van de musea Buchheim Museum, Bernried am Starnberger See, Kunstsammlungen Chemnitz en Von der Heydt-Museum Wuppertal.

De kunstenaarsgroepen Brücke en Blauer Reiter staan synoniem voor het expressionisme in Duitsland en worden tussen 1905 en 1914 beschouwd als beslissende bijdrage aan het klassieke modernisme in Duitsland. De uitgebreide tentoonstelling is bedoeld om een frisse blik te werpen op de betekenis en samenwerking van de beide formaties aan de hand van geselecteerde belangrijke werken. Daarbij steunen de deelnemende musea op hun eigen rijke collecties, die voor het eerst bij elkaar zijn gebracht – een duurzame aanpak die ook nieuwe en verrassende perspectieven toont. Daarnaast zijn er geselecteerde werken van nationale en internationale uitleners.

Te zien zijn schilderijen en werken op papier van elk der centrale kunstenaars: Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel, Max Pechstein, Emil Nolde en Otto Mueller voor de "Brücke" als ook Wassily Kandinsky, GabrieleMünter, Franz Marc, August Macke, Alexej von Jawlensky, Marianne von Werefkin en Paul Klee voor de "Blaue Reiter".

http://www.von-der-heydt-museum.de

Foto rechtsboven in kader: Erich Heckel, Der schlafende Pechstein, 1910, Buchheim Museum der Phantasie, Bernried am Starnberger See

Von der Heydt-Museum Wuppertal