Essen in kerstmagie

Inkopen, Markten & Beurzen

Wanneer geurige glühwein je handen verwarmt, met de geur van vers geroosterde amandelen in de lucht en een feestelijke gloed over het hele centrum van Essen, kan dit maar één ding betekenen: de internationale kerstmarkt van Essen is weer begonnen.

Kijk van 12 november t/m 23 december uit naar een van de grootste en mooiste markten van het land, die uw pre-kersttijd nog mooier en magischer maakt.

De kerstmarkt strekt zich uit over het hele stadscentrum, waarbij u maar een paar stappen hoeft te lopen om van plein naar plein te komen. Het middelpunt is de Kennedyplatz. Hier kunt u langs de kraampjes wandelen onder een sprankelend lichtnetwerk en u laten inspireren door de verscheidenheid aan producten. Want zoals de naam al aangeeft, komen zo'n 140 dealers uit 20 verschillendelanden uit de hele wereld. Er is ambacht uit Afrika, er zijn kerstversieringen uit Israël en sieraden uit de Baltische staten. In tegenstelling tot veel andere kerstmarkten in Duitsland, hechten de organisatoren in Essen nog steeds veel belang aan het feit dat u geschenken en schoonheid ontvangt bij een groot deel van de feestelijk versierde stands en niet alleen verbruiksgoederen. Een kruidige glühwein en dampende churros mogen niet ontbreken bij een bezoek aan de kerstmarkt. Maar het is de mix die het verschil maakt. Zo kunt u ook een uitstapje maken naar vervlogen tijden op de middeleeuwse markt. Hier verkopen middeleeuws geklede kooplieden hun lederwaren, sieraden of honingwijnen bij fakkellicht en jongleurmuziek.

De internationale kerstmarkt Essen dankt zijn uniciteit niet alleen aan de verscheidenheid aan goederen van over de hele wereld, maar ook aan zijn zeer bijzondere verlichting. Sinds de jaren 1920 zorgen de Essense Lichtweken tijdens de adventstijd voor een heel bijzondere kerstwandeling met wisselende lichtmotieven. Een hoogtepunt – vooral voor de jonge bezoekers – zijn sinds vorig jaar de verlichte dieren uit alle continenten van de wereld, die verspreid door het stadscentrum staan. Orka, giraffe, eland en co. zijn aanwezig, de ideale motieven voor een familiesouvenirfoto van een zeer speciaal bezoek aan de kerstmarkt van Essen. Al jaren besteden de organisatoren aandacht aan duurzaamheid, onder meer door het exclusieve gebruik van groene stroom. Om de energiecrisis het hoofd te bieden, wordt dit jaar 20 procent van de elektriciteit ten opzichte van het jaar bespaard door de verlichtingstijden te verkorten en af te zien van energie-intensieve lichtmodules. Dit doet echter niets af aan uw kerstmarktbezoek. Een ideale manier om uzelf te overtuigen van de gehele schoonheid van de markt is om een ritje te maken in het lichtrad. Hiermee komt men 45 meter hoog boven het centrum van Essen uit. Het is aan te raden om de rit te maken als het donker is, dan komt de lichtmagie, die deel uitmaakt van de internationale kerstmarkt Essen, nog beter tot haar recht.

Internationale kerstmarkt Essen

12 november t/m 23 december 2022

20 november 2022 blijft de markt gesloten

Koopzondag op 11 december 2022 visitessen.de/weihnachten

Essense Lichtweken 30 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 visitessen.de/lichtwochen