2021 is Beuys jaar!

Tentoonstellingen & Musea

Beuys 100 jaar!

Tentoonstellingen in onder meer Essen, Duisburg, Dortmund en op Schloss Moyland. De legendarische kunstenaar met wortels in de Nederrijn zou dit 100 jaar oud geworden zijn. Daarom is in NRW een uitgebreid programma over hem in tal van musea. Tot en met 26 september 2021 toont Zollverein en het Ruhrmuseum de tentoonstelling „Die Unsichtbare Skulptur – Der Erweiterte Kunstbegriff nach Joseph Beuys". De sociaal-politieke dimensie in het werk van de wordt onderzocht. In Dortmund wordt t/m 17 oktober 2021 de "etalage" van het Museum Ostwall een discussieruimte over sociale interactie, vormen van activisme en menselijke actiemogelijkheden. De artistieke relatie tussen Wilhelm Lehmbruck en Joseph Beuys wordt tot 1 november 2021 belicht door het Lehmbruck Museum Duisburg met de tentoonstelling "Alles ist Skulptur".

Het Museum Schloss Moyland viert de 100ste verjaardag van Joseph Beuys met tal van evenementen en een grote tentoonstelling. De expositie ‘Joseph Beuys en de Shamanen’ toont in Museum Schloss Moyland voor het eerst werken van Joseph Beuys samen met etnologische objecten van sjamanistische levenswerelden uit de circumpolaire, Euraziatische ruimte. Dit museum omgeven door een kasteel en prachtig park herbergt 's werelds grootste collectie werken van Joseph Beuys en het uitgebreide Joseph Beuys Archief.

Meer informatie is te vinden op www.beuys2021.de.

Bij foto: Joseph Beuys (rond 1976) Foto: Ute Klophaus, Museum Schloss Moyland, Joseph Beuys Archive © bpk / Stiftung Museum Schloss Moyland / In bruikleen van de Ernst von Siemens Kunststiftung